Z uwagi na dynamiczny wzrost cen nawozów, możliwość składania zamówień za pośrednictwem naszego sklepu została wyłączona. W celu złożenia zamówienia prosimy o kontakt pod nr telefonu: (22) 631-29-07.
Za utrudnienia przepraszamy!
Tarnogran PK
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Minimalna wielkość zamówienia 24 tony
Przeznaczenie
Nawóz może być stosowany pod wszystkie rośliny uprawne, zwłaszcza w uprawie zbóż, rzepaku, buraków cukrowych, kukurydzy, strączkowych, motylkowych drobnonasiennych oraz użytków zielonych.
Właściwości
TARNOGRAN jest nawozem wieloskładnikowym, zawierającym 12 % fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w kwasach mineralnych, 23% potasu (K2O) w formie soli potasowej, 6% wapnia (CaO), 4% magnezu (Mg) w postaci siarczanu
magnezu, 4% siarki w postaci siarczanowej.
W skład nawozu wchodzą związki chemiczne o zróżnicowanej szybkości uwalniania się do gleby.
Umożliwia to roślinom korzystanie przez cały okres wegetacji ze składników uwalniających się z granuli.
Zawarty w nawozie magnez w formie siarczanowej, przyczyni się do lepszego wykorzystania pozostałych składników pokarmowych.
Nadaje się do stosowania na wszystkie rodzaje gleb, zwłaszcza na gleby o odczynie obniżonym.
Zasady stosowania
Nawóz należy stosować jak najwcześniej przed wysiewem i dokładnie wymieszać z glebą podczas wykonywania przedsiewnych zabiegów agrotechnicznych. Przy ustalaniu dawki nawozu należy uwzględnić przedplon, zasobność
gleby w fosfor i potas oraz zapotrzebowanie roślin na składniki pokarmowe w różnych fazach rozwoju.
Uprawiane rośliny | W zależności od zawartości fosforu i potasu w glebie | ||
---|---|---|---|
Wysoka | Średnia | Niska | |
Buraki cukrowe | 400 | 500 | 600 |
Rzepak ozimy | 250 | 400 | 550 |
Kukurydza | 300 | 550 | 800 |
Zboża ozime | 200 | 350 | 500 |
Użytki zielone | 200 | 350 | 500 |
Strączkowe | 200 | 400 | 600 |
Dane techniczne
(N) Azot | Nie |
(NPK) Azot, Fosfor i Potas | Nie |
(P) Fosfor | Tak |
(K) Potas | Tak |
(S) Siarka | Tak |
(Ca) Wapń | Tak |
(Mg) Magnez | Tak |
Mikroelementy | Nie |